IPv6

Diskusia o internete UPC SK

IPv6

Příspěvekod kikirik » pát, 10.3.2017, 17:19

Prvý veľký slovenský operátor masovo zapne IPv6, kontroverzne

V nadchádzajúcich týždňoch zapne prvý veľký slovenský operátor, UPC, svojim zákazníkom masovo podporu internetového protokolu novej generácie IPv6. Zapnutie IPv6 u UPC bude ale čiastočne kontroverzné, keď zákazníci prídu o verejnú IPv4 adresu, UPC zmenu uskutoční automaticky aj u existujúcich zákazníkov a nedá im štandardnú možnosť ako zostať na IPv4. Pre niektorých to tak môže znamenať podstatnú zmenu služby.


http://www.dsl.sk/article.php?article=19504&title=



Zaujimave, asi sa to rozhybalo.
Niekomu z vas to uz zapli?
Skusenosti?

Ako je riesene pridelovanie IP na vnutornej sieti?
kikirik
 
Příspěvky: 3
Bydliště: BA


Re: IPv6

Příspěvekod kayman » pát, 10.3.2017, 17:51

Nebudeš sa vedieť pripojiť vzdialene domov napríklad z práce alebo z hotela na dovolenke pokiaľ aj tam nebude IPv6 :).
Iba ak riešiť tunel cez tretiu stranu... :( Pre mňa je to nevýhoda a rozmýšľam, že využijem aktuálne zmeny podmienky a dám výpoveď. Len kam inam ísť, že? Nikto iný k RD nepotiahne kábel..
kayman
 
Příspěvky: 19
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6

Příspěvekod kikirik » pát, 10.3.2017, 18:38

No tak to ano, pre niekoho to moze byt nevyhoda, pokial to UPC nejak neporiesi.
Ja som sa pripajat zvonku domov nepotreboval ani doteraz, takze pohoda.
kikirik
 
Příspěvky: 3
Bydliště: BA


Re: IPv6

Příspěvekod Pepe » pát, 10.3.2017, 19:07

Nevyhodné. Nechápu, proč neumožní mít IPv4 a IPv6.
Abych přišel o 3 veřejné IP adresy, které se dají využít a měl bych pouze IPv6, tak to je postavené na hlavu.
Doufám ,že nic takového v ČR nebude.
TV: Baby Kaon, 3x CA modul (TT-connect CT-3650 ; Technisat Cablestar Combo HD)
NET: Cisco EPC3208 + Turris 1.1
Horizon GO: Odroid C2, Pine A64 2GB
Hračky: Odroid U2, RPi 2B
Pepe
 
Příspěvky: 578
Bydliště: Praha 11 - Chodov

Internet: 200 M
Televize: Komplet
Telefon: Basic

Re: IPv6

Příspěvekod quadra2030 » pát, 10.3.2017, 20:39

Vitajte vo svete DS Lite (IPv6 a CGNAT IPv4), ako to ma UPC vo vacsine krajin (UPC AT, CH, Unitymedia DE..)! Verejnu IPv4 adresu budu mat pravdepodobne iba business tarify.. obavam sa, ze bratov Cechov to tiez neminie.

Rozlucte sa s bridge modom, ktory este na niektorych modemoch (Technicolor, Compal) este funguje.
quadra2030
 
Příspěvky: 126
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6

Příspěvekod zajdee » sob, 11.3.2017, 12:07

1. melo by byt mozne rict si o prepnuti "zpatky" na IPv4-only rezim s verejnou adresou
2. v Cechach to bude taky a uz hodne brzy
3. bridge rezim sam o sobe je mozny (pokud ho nezakazou v konfiguraci modemu vzdalene) - ale vas router musi podporovat DS-Lite, jinak budete bez konektivity do IPv4 internetu, a pokud vas router nepodporuje IPv6, DHCPv6 (ziskavani IPv6 adres pro WAN) a DHCPv6-PD (delegace prefixu pro LAN), budete uplne bez konektivity
4. je to hlavne o konfiguraci, plny dual-stack (verejna IPv4+IPv6) sit umi a dokonce to tak chteli v CZ business zakaznikum nabizet (jak je to na SK, tezko rict, v CZ zatim IPv6 na kabelu neprovozuji)
zajdee
 
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha

Internet: 300 M
Televize: Komfort

Re: IPv6

Příspěvekod quadra2030 » sob, 11.3.2017, 13:35

Kolko routerov ma pouzitelny DS Lite? Osobne som to videl funkcne iba na OpenWRT, a aj tam to bola dost magia.. takze pre UPC je ovela jednoduchsie zakazat bridge mod (ako to bezne robi v krajinach, kde ma nasadene DS Lite).

To prepnutie na verejnu IPv4 adresu je len na dobrej nalade UPC.. aby to neskoncilo ako napr. v DE - chces verejnu IPv4? Daj si business tarifu!

Majitelia Cisco EP3208/3212 mozu byt pokojni (pokial im ich UPC nasilne nevymeni, ako sa to dialo v DE ci NL) - tym prepnutie do DS Lite nehrozi (modemy to nepodporuju).
quadra2030
 
Příspěvky: 126
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Cisco EPC3925 IPv6

Příspěvekod matusco » úte, 28.3.2017, 15:19

Mám router Cisco EPC3925.

1. Má tento router podporu IPv6? Ak áno, kedy sa týka prechod na IPv6 týchto router-ov?
2. Cisco v menu podporuje DynDNS. Dá sa pomocou predplatného tejto služby obísť obmedzenia IPv6 a pripájať sa (s využitím portforwarding) do domácej siete? Konkrétne, chcem sa pripojiť z práce/mobilu domov na Windows PC, toto pripojenie momentálne realizujem štandardným RDC pripojením a presmerovaním portu 3389 na Ciscu

Vopred vďaka za odpoveď.
matusco
 
Příspěvky: 1
Bydliště: Žilina

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6

Příspěvekod quadra2030 » úte, 28.3.2017, 21:36

1. oficialne UPC SK bude migrovat/aktivovat DS Lite iba na TC7200, Ubee EWV3226 a Compaloch.
2. pri IPv6 nepotrebujes portforwarding/NAT, kedze mas dostatok adries, otazka je skor, ci EPC3925 podporuje DS Lite.. ak ano, akym sposobom prideluje IPv6 subnet - router advertisement ci prefix delegation, ci ma konfigurovatelny firewall (kedze mas vlastne celu svoju siet na verejnych ipv6 adresach).. ak mas pocitac priamo pripojeny do EPC3925, tak ta to prve nemusi zaujimat.
3. neviem, ci UPC SK prideluje ipv6 staticky alebo dynamicky prefix - ak to prve, nepotrebujes DynDNS..

moj nazor - na tak starom modeme asi nebude UPC aktivovat DS Lite, skor ti ponuknu moznost vymeny za Compal a tam ti (zatial) ostane verejna IPv4 adresa, v sucasnosti davaju DS Lite iba novym zakaznikom.
quadra2030
 
Příspěvky: 126
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6 už i v česku

Příspěvekod Dz. » úte, 25.4.2017, 13:41

IPv6 dnes v ČR zapnuto. Modem EPC3208 + Fritz!box 7390, dostávám IPv4 adresu i IPv6 subnet.
Dz.
 
IP: 62.84.155.101


Re: IPv6

Příspěvekod zajdee » úte, 25.4.2017, 16:03

Dz.: je IPv4 adresa verejna nebo je v siti DS-Lite?
zajdee
 
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha

Internet: 300 M
Televize: Komfort

Re: IPv6

Příspěvekod quadra2030 » úte, 25.4.2017, 16:36

Tuto kombinaciu poznam z Unitymedia (DE) - Cisco je v bridge mode a Fritzbox robi DS-Lite klienta (t.j. CGNAT IPv4 a verejna IPv6).. pokial viem, UPC nedava plny dual stack (verejnu IPv4 aj IPv6).
quadra2030
 
Příspěvky: 126
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6

Příspěvekod zajdee » úte, 25.4.2017, 16:39

UPC v zahraničí (i v CZ) skutečně používá DS-Lite, ale aby zákazník s 3208 automaticky dostal DS-Lite, to by mohlo dosti lidem rozbít domácí síť. Proto se ptám, jak to vypadá u Dz. (ledaže by si vyžádal přepnutí na DS-Lite aktivně?).
zajdee
 
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha

Internet: 300 M
Televize: Komfort

Re: IPv6

Příspěvekod quadra2030 » úte, 25.4.2017, 18:42

Pochybujem, ze to bolo automaticky.. to by normalnemu uzivatelovi znefunkcnilo internet!
quadra2030
 
Příspěvky: 126
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6

Příspěvekod zajdee » úte, 25.4.2017, 23:04

...coz jsem presne psal.
zajdee
 
Příspěvky: 127
Bydliště: Praha

Internet: 300 M
Televize: Komfort

Re: IPv6

Příspěvekod ico84 » čtv, 1.6.2017, 07:38

Len pridam do temy ze UPC vcera po restarte modemu Ubee EWV3226 nabehlo na IPv6 autoamticky, bez varovania
ico84
 
IP: 195.168.126.227


Re: IPv6

Příspěvekod quadra2030 » čtv, 1.6.2017, 10:51

Takze mas privatnu IPv4 (CGNAT) a verejnu (ktovie, ako je nastaveny firewall v Ubee routeri) IPv6.. ako dlho si zakaznik UPC internetu? Ja som mal info, ze najprv budu davat IPv6 iba novym zakaznikom.

Dalsia vec, co by ma zaujimala, aky prefix prideluje UPC na IPv6, ci pouziva prefix delegation..
quadra2030
 
Příspěvky: 126
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6

Příspěvekod Arcao » pát, 2.6.2017, 21:15

Doufám, že přepnutí zpět na IPv4 only nebude zpoplatněno. Dost využívám připojení z venkovního internetu (IPSec VPN, HTTP/HTTPS, GIT, atd.) a s momentálním stavem nasazením IPv6 bych se pravděpodobně již domů nepřipojil. Předpokládám, že IPv6 DS-full bude zpoplatněn.

Jinak, co jsem se dočetl na této stránce na UPC.ch, tak v IPv6 DS-Lite režimu modemy přijdou o bridge režim, což by u IPv6 až tak nemuselo vadit, pokud půjde firewall vypnout (firewall bych si chtěl dělat až u sebe na routeru), o čemž dost pochybuju. :scratch:
Neratovice
MODEM: TC 7200 (bridge mode) / Internet 240+ (240/20 Mbps) + Panasonic KX-TGA641FX / Telefon 50
ROUTER: ASUS RT-N16 + TomatoUSB /Shibby/
NAS: Xpenology NAS - Synology DSM 6.1.1
TV: HD DVR Mediabox + 2x CA Modul / Horizon Komfort+
Arcao
 
Příspěvky: 37
Bydliště: Neratovice


Re: IPv6

Příspěvekod quadra2030 » pát, 2.6.2017, 22:10

Samozrejme, ze zakazuju bridge mode v DS-Lite.. pretoze by si mal iba IPv6 a ziadne IPv4! IPv4 je tunelovany cez IPv6 na AFTR server (CGNAT) v privatnom IP rozsahu, uz vidim bezneho uzivatela, ako si to nastavuje.. navyse 99% SOHO routerov to ani nepodporuje s default firmware (jediny, o ktorom viem je AVM Fritz), aj v OpenWRT je to dost pakaren rozbehat.
quadra2030
 
Příspěvky: 126
Bydliště: Bratislava

Internet: 300 M
Televize: Klasik
Telefon: Telefon 100

Re: IPv6

Příspěvekod Návštěvník » sob, 3.6.2017, 22:15

Jaky je rozdilmezi IPv6 a IPv4? V cem je lepsi 6oproti 4?
Návštěvník
 
IP: 78.102.94.41


Další

Zpět na Internet



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron