ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Diskuze o digitální kabelové televizi DVB-C.

Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Retiree » ned, 27.11.2016, 17:33

Netuším, kde má UPC odbavovací pracoviště, předpokládám v Praze. Pak se vnucuje otázka, proč je distribuční trasa ČT vedená přes satelit ? (O finančních nákladech nemám ani vzdálenou představu...)

kebulek > s tím BR pro IPTV to nemyslíš vážně?
exKarneval
Retiree
 
Příspěvky: 1780
Bydliště: Teplice


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod YABAKA » ned, 27.11.2016, 18:26

thaischumi píše:
YABAKA píše:Mpx u Skylinku má 38Mbps, což je zcela vyhovující, takže úplně stačí to takto šířit i v kabelu.


Ne, tp skylinku má až 59mbps a rezerva je tam více než dost http://en.digitalbitrate.com/dtv.php?li ... &mux=12344 , tak že je třeba požádat ČT aby se "domluvila" s M7 Group na zvýšení kapacity.

Jak píše technik, ČT si dohodla 38Mbps. Zbytek kapacity si pak Skylink obsadí podle sebe. A "domluvit se" jaksi nejde, ČT pokud vím dělala veřejnou soutěž a ještě s tím, že část nákladů na šíření bude hradit přímo operátor, takže by to kolečko soutěže muselo proběhnout znovu.
Uživatelský avatar
YABAKA
 
Příspěvky: 1813


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod xsc » ned, 27.11.2016, 19:27

A jak to běželo doteď, když byl datový tok vyšší? UPC si to kódovala sama? Pokud ano, proč v tom nepokračovat? 38Mb/s není žádný zázrak a občas je to znát.
xsc
 
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod technik » ned, 27.11.2016, 19:49

Retiree píše:Netuším, kde má UPC odbavovací pracoviště, předpokládám v Praze. Pak se vnucuje otázka, proč je distribuční trasa ČT vedená přes satelit ? (O finančních nákladech nemám ani vzdálenou představu...)

kebulek > s tím BR pro IPTV to nemyslíš vážně?


Vždyť už jem to tu několikrát psal, ten signák k UPC nejde přes satelit, ale po optice. Do ní se pouští stejný signál, který odchází i na satelit (jen ho dostáváme nezakódovaný)
technik
 
Příspěvky: 481


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod technik » ned, 27.11.2016, 19:56

xsc píše:A jak to běželo doteď, když byl datový tok vyšší? UPC si to kódovala sama? Pokud ano, proč v tom nepokračovat? 38Mb/s není žádný zázrak a občas je to znát.

Ano do teď jsme dostávili signál pro naše encodery na ČT. Pro ČT byl ale zatím hlavním signálem SD. To se nyní změnilo a ČT distribuuje svůj signál k operátorům přes satelit nebo IP distribucí
Problém je v dalších službách, které se musí distribuovat a ty vytvářejí v ČT.
Jejich vytváření je mimo ČT technický problém.
technik
 
Příspěvky: 481


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Retiree » ned, 27.11.2016, 21:57

technik píše:Vždyť už jem to tu několikrát psal, ten signák k UPC nejde přes satelit, ale po optice.

ČT distribuuje svůj signál k operátorům přes satelit nebo IP distribucí


Jsem poněkud zmatený...
exKarneval
Retiree
 
Příspěvky: 1780
Bydliště: Teplice


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod technik » ned, 27.11.2016, 22:03

A z čeho?
Z toho, že pokud mohu, tak si vemu signál v telehauzu na IP. a pokud nemohu tak ho příjmu ze satelitu?
Ono šlo přijímat HD programy do teďka pouze přes satelit. UPC měla v tomto směru jednu z mála vyjímek.
technik
 
Příspěvky: 481


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod technik » pon, 28.11.2016, 14:21

technik píše:
peno píše:U mě ne!

V Hodoníně bude příští týden vyměněna technologie. Je to jediné město , kde to zatím nejde

Tak už se dočkali i v Hodoníně
technik
 
Příspěvky: 481


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod peno » pon, 28.11.2016, 17:24

Díky. Předpokládám, že to souvisí s tím cca. hodinovým výpadkem televize odpoledne?
peno
 
Příspěvky: 217
Bydliště: Hodonín


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Kodl » stř, 7.12.2016, 08:34

Bohužel, již od zavedení HD podoby stanice ČT24 také pozoruji výpadky zvuku. Dnes ráno (8:00 - 8:30) je to ale horší než v předchozích dnech, stanice je tím prakticky nepoužitelná. Obraz celou dobu běží bez cukání, ale zvuk jednou za čas (někdy po pár vteřinách a někdy po několika minutách) vypadne, někdy na vteřinu a někdy i na 10 vteřin. Pak sám zase naskočí.
Zařízení: Technisat TechniCorder ISIO STC + 2 moduly.

Edit 9:20:
Doplněn do přílohy snímek stavové obrazovky TechniCorderu.
Sledoval jsem její obsah, jestli se nějak výpadek zvuku na ní projeví. Neprojevila. Nic na té obrazovce výpadku nenasvědčovalo. Zdá se, že jak obraz tak i zvuk přichází do přijímače bez přerušení, takže to vypadá, že už samotná příchozí zvuková stopa obsahuje ten výpadek ANEBO, co mě tak napadá, že by ještě mohla být příčina, že se možná bitrate zvuku dostává krátkodobě mimo hodnoty, které dokáže TechniCorder zpracovat nebo se ve zvukovém streamu objevuje občas něco nestandardního.
Se stanicí ČT D/Art HD problém nemáme, protože tam je automaticky použita stopa AC3 (DolbyD). Až přijdu večer domů, zkusím i na ČT D/Art HD přepnout zvukovou stopu na tu ve formátu MPEG 1, jestli se tam ty výpadky zvuku budou vyskytovat také.
Přílohy
DSC_1244.JPG
Stavová obrazovka - ČT 24 HD
Kodl
 
Příspěvky: 494
Bydliště: Brno


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Ivo Mašek » stř, 7.12.2016, 09:57

Nevím jak ostatní, ale já přes cihličku, ani přes KaonB3001, s tím problém nemám. Vše funguje, i zvuk, normálně.
Z toho vyplývá, že problém asi nebude u UPC. Když vezmu logiku věci
Uživatelský avatar
Ivo Mašek
 
Příspěvky: 791
Bydliště: JIRKOV

Televize: Supreme

Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Kodl » stř, 7.12.2016, 10:14

No, na druhou stranu vzato, že by vada TechniSat TechniCorderu se projevila ze všech možných stanic (včetně satelitních) právě na jednom jediném programu (nově přidaném) programu ČT 24 HD a právě jen a pouze na jeho MPEG audio stopě?
Není třeba možná i varianta, že se třeba Vaše UPC "cihlička" lépe vyrovnává s nějakým nestandardním MPEG 1 audio-streamem?
Navíc, netvrdím, že problém musí být u UPC, ale díky výše uvedenému soudím, že není ani v TechniCorderu.
Možná tu podivnou MPEG1 audio stopu vysílá už ČT.
Kodl
 
Příspěvky: 494
Bydliště: Brno


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Kodl » čtv, 8.12.2016, 08:42

Zajímavé! Dnes zatím zcela bez výpadků.
Kodl
 
Příspěvky: 494
Bydliště: Brno


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Retiree » čtv, 8.12.2016, 09:09

Bližší identifikaci poruchy by zajisté pomohlo, kdyby měl zájemce možnost alespoň minimálně pochopit distribuční trasy signálu. To je ale jen zbožné přání. Nicméně lze po zkušenostech konstatovat, že v různých oblastech se signál šíří různě, nebo i z různých zdrojů....
Včera dopoledne (10:45-12:10) jsem více než hodinu sledoval ztráty paketů muxu 730 MHz. Zaznamenal jsem pouze desítky ztracených paketů, vše u h.264 videa, všechny audio stopy zcela beze ztrát. Jinak řečeno, ve sledovaném čase byl příjem zvuku bezvadný (tím tvrzením si nejsem zcela jistý, jiná pozorování to vyvracejí). Nerozumím funkci DVBV TransEdit, oblasti příjmu jsou také dost vzdálené...
Nicméně už pár let bojuju s někdy těžko vysvětlitelnými poruchami
exKarneval
Retiree
 
Příspěvky: 1780
Bydliště: Teplice


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Kodl » čtv, 8.12.2016, 09:54

Souhlas, ale záleží na daném typu problému.
Jakmile by se výpadky týkaly třeba celého muxu nebo rozsahu určitých frekvencí, pak je správný čas hledat problém na trase (tím myslím UPC -> set-top box).
V první řadě kontrolovat kabely, konektory a případně zdroj nového rušení v okolí.
V tom případě, který jsem popisoval, tj. výpadky zvukové stopy MPEG1 u programu ČT24 HD, žádný jiný program ze stejného muxu (ani z jiného) výpadky neměl. Stejně tak obraz samotného programu ČT24HD běžel bez vad. Pokud by výpadky byly způsobovány poruchami "šíření signálu" někde "na poslední míli", tak by se to projevilo nejen ve zvukové stopě, ale i v poměrně háklivém proudu videa H264.
Pokud by se výpadky zvuku vyskytly znovu, nahraji stream a vytáhnu info o zvukové stopě z TransEditu.
Kodl
 
Příspěvky: 494
Bydliště: Brno


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Retiree » čtv, 8.12.2016, 10:26

Lineární vysílání tv téměř nesleduju, výjimkou je ČT24, nyní HD, které běží spíše jako zvuková kulisa. Bylo období (asi léto), kdy jsem i tak registroval občasné výpadky zvuku, nemohu vyloučit, že i nyní, v případě CT24 HD, občas zaznamenám poruchu zvuku. Psal jsem jinde, je velmi obtížné určit výskyt a především typ rušení. Nikdy jsem se nedonutil k nějakému systematickému sledování, přesto nabývám dojmu, že mnoho typů poruch pochází už z distribučního pracoviště a to i v případě ČT. Bohužel, je to velmi subjektivní, možná by to chtělo samostatné téma...
exKarneval
Retiree
 
Příspěvky: 1780
Bydliště: Teplice


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod xsc » ned, 8.1.2017, 23:58

Neděje se něco s tím muxem od ČT? Nyní nahrávka z UPC DVB-T, ČT1 i ČT2 datový tok asi 4,5Mb/s. To už je jak od Pařízka, ne z kabelovky. Bylo řečeno, že celkový tok je +- konstatní, tak které ze zbývajících programů měly tak závratnou potřebu datového toku? ČT24HD určitě ne.
xsc
 
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Retiree » pon, 9.1.2017, 08:22

Který mux ČT máš na mysli? Ten první?

474 MHz/DVB-T: CT1, CT2, CTsport, CT24, CT:D/CTart
490 MHz/DVB-T: CT1HD, NovaHD, PrimaHD
498 MHz/DVB-T: CT2HD, CTsportHD, UPCshowHD
658 MHz/DVB-C: CT1, CT24, CTsport, CT2, regiony+, Nova, Prima
730 MHz/DVB-C: CTsportHD, CT1HD, CT2HD, CR24HD, CT:DHD/CTartHD
exKarneval
Retiree
 
Příspěvky: 1780
Bydliště: Teplice


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod xsc » pon, 9.1.2017, 10:39

Mám na mysli HD stanice v DVB-T. Ano, není to jeden mux, ale předpokládám, že stream se bere z toho samého zdroje jako pro DVB-C. Neboť po zařazení ČT24 a ČTD v HD se jejich datový tok snížil.
xsc
 
Příspěvky: 14
Bydliště: Praha


Re: ČT24 HD, ČT:D HD / ČT art HD v UPC

Příspěvekod Retiree » pon, 9.1.2017, 11:17

po zařazení ČT24 a ČTD v HD se jejich datový tok snížil
Snížil oproti čemu, HD oproti SD nebo DVB-T oproti DVB-C ? Jen pro upřesnění, uvažuješ odlišné kódování SD a HD (MPEG2 vs AVC/h.264) ?

Pro porovnání datových toků programů v jednom muxu by bylo třeba sledovat průběh BR v čase (graficky) a současně znát typ vysílaných programů (rychlé/pomalé scény, ...), což je v amatérských podmínkách nesplnitelné.
Předpokládám, že UPC sice získává programy ČT z jediného zdroje, ale jednotlivé multiplexy už sestavuje jen podle svých (technických/technologických) požadavků.
exKarneval
Retiree
 
Příspěvky: 1780
Bydliště: Teplice


PředchozíDalší

Zpět na Digitální televize



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot], Google [Bot] a 2 návštevníků

cron