zesilovač signálu

Diskuze o digitální kabelové televizi DVB-C.

Re: zesilovač signálu

Příspěvekod lejno » stř, 23.1.2013, 20:15

UPC (původní síť) má obvykle hodnoty na horní hranici přípustné úrovně. Ale každopádně použít zesilovač obvykle znamená jeho nastavení pomocí měřícího přístroje. A to jak úroveň, tak náklon. Z toho taky plyne i nutnost použití typů zesilovačů, které disponují uvedenými regulátory nebo pokud ne, tak mít příslušné členy externí k dispozici.
lejno
 
Příspěvky: 1483


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod Balky » stř, 23.1.2013, 22:25

Zosilňovać Alcad AI400 je pre požitie v káblovej TV úplne nevhodný. Má vysoký zisk 28dB a nízku výstupnú úroveň CSO 81dBuV, malú možnosť zatlmenia signálov12dB. Chýba mu frekvenčné pásmo 318-470MHz. Určený je na zosilnenie niekoľko kanálov z terestriálnych antén. Pochybujem že vzhľdom na jeho dynamiku nastavenia je ho možné vôbec v káblovke nastaviť. Buď padne signál na vstupe do šumu, alebo bude zosilńovać prebudený.
Pre tvoje použitie potrebuješ preklenúť rozbočenie signálu do 4 smerov + tlmenie káblov, čo môže byť cca 12dB. Mal by si sa poohliadnuť po zosilňovači so ziskom cca 10 -15dB a nastavením útlmu cca 5-10dB. Výstupná úroveň CTB, CSO by mala byť vyšsia ako 85dBuV. Frekvenčné pásmo 85-860MHz s pasívnym spätným smerom 5-65MHz pre pripojenie modemu. Určite lepśi by bol typ AI223 od toho istého výrobcu, má trochu zbytoćne vyśsí zisk 25dB, reguláciu zisku len 10dB, ale len dva výstupy. Musel by si na výstupy dodať ďalśie dva rozbočovače. Technické data sú na stránke predajcu s citovaným odkazom - v záloźke odkazy ke stažení / instrukćní list.
Balky
 
IP: 89.173.115.40


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod Balky » stř, 23.1.2013, 23:41

Ja by som si vybral zosilńovač Konig PRO20M. Vysoká regulácia zisku. Žiaĺ ani na stránke výrobcu nie je uvedená maximálna výstupná úroveň signálov, ale predpokladám, že vzhľadom na to, źe je určený pre káblovú TV bude vyhovujúca. Konig je znaćkový nemecký výrobca.
http://www.nej-ceny.cz/682/domovni-zesilovace/
Balky
 
IP: 89.173.115.40


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod tomus » čtv, 24.1.2013, 11:55

Nez Alcad 223, tak to uz radeji 133, ma jen jeden vystup, za ktery si da rozbocovac podle potreby,
jeho vyhoda je, ze si ho muzet dat nekam na zacatek vedeni, jeste pred zasuvku UPC a nezesilovat tak zbytecne sum.
Pokud bude ale davat zesilovac az za zasuvku, tak je zbytecne aby mel nutne zpetny kanal, protoze internet stejne pujde vlatni vetvi.
Kazdopadne by ale bylo dobre znat aspon uroven signalu na zasuvce, treba i podle mereni z modemu( http://192.168.100.1 ), aby se nekupoval zbytecne silny zesilovac.
Admin fora
Uživatelský avatar
tomus
Administrátor fóra
 
Příspěvky: 8139
Bydliště: Brno


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod Balky » čtv, 24.1.2013, 21:22

Moja rada bola smerovaná hlavne jamie thomasovi. Súhlasím, že vśeobecne je lepśie kúpiť zosilńovać s jedným výstupom a k nemu podľa potreby prispôsobit viacnásobný rozbočovač. Spätný smer má okrem modemu význam aj pre STB. Projekt Horizon počíta so spätným smerom až k Media Boxu ktorý má v STB integrovaný modem a Wifi router so 4 LAN portami. Momentálne beží len v Holandsku a Švajčiarsku.
Balky
 
IP: 89.173.115.40


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod jamie.thomas » pát, 25.1.2013, 08:13

Tak jsem si včera nechal vyměnit celou zásuvku (doposud to jsme měli starou a v ní splitte), že kterého pak šli obyč rozbočky a nejdříve to vypadalo, že to pomohlo a bude to o.k., ale večer se obraz zase rozpadal. Dnes ještě zkusím odzkoušet ten Alcad AI-400 co mám teď doma, jestli to tomu nepomůže a pokud né, tak ho vrátím a budu nucen zkusit poslední variantu a to natáhnout nový kabel co používá UPC, jelikož teď používám nějaký standard a podle technika to bude tím. Nejhorší na tom je, že je ten kabel veden část v podhledu a část ve zdi a zasekávat novej zase do zdi určitě nebudu.
jamie.thomas
 
Příspěvky: 8


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod Jan75 » ned, 9.6.2013, 17:26

Dobrý den,
jak se zapojuje Alcad 133, pokud mám i internet? Mohu jím nahradit ten rozbočovač, který dělí UPC signál na data a TV?
Díky
Jan75
 
IP: 62.245.95.152


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod lejno » ned, 9.6.2013, 19:49

Ne, tímto zesiluješ pouze televizní signál.
lejno
 
Příspěvky: 1483


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod tomus » ned, 9.6.2013, 20:22

Tento zesilovac ma i zpetny kanal, takze ho lze umistit i pred rozbocovac signalu pro TV a internet,
rozhodne ho umisti co nejblize zdroji signalu, jinak budes zbytecne zesilovat i šum.
Admin fora
Uživatelský avatar
tomus
Administrátor fóra
 
Příspěvky: 8139
Bydliště: Brno


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod lejno » ned, 9.6.2013, 20:57

Zesilovat zpětný kanál, bez jakékoliv možnosti kontroly na měřáku, je celkem šílenost. Nemluvě o tom, že má tento zesilovač 2 výstupy (byť jeden z nich je s útlumem 15dB), takže na každé jednotlivé větvi by musela být zásuvka, příp. jednu větev zakončit odporem 75Ω.
lejno
 
Příspěvky: 1483


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod tomus » pon, 10.6.2013, 19:36

Zpetný kanal se nezesiluje, je tam na nej jen udelana vyhybka, koukni se na schema
http://shop.atoselektro.cz/alcad-ai-133 ... 13696.html

A s tim druhym vystupem se to ma tak, ze slouzi pouze pro test, tedy zmereni vystupni urovne signalu, proto je 15 dB slabsi,
takze tedy tento zesilovac ma prakticky pouze vystup jeden.
Admin fora
Uživatelský avatar
tomus
Administrátor fóra
 
Příspěvky: 8139
Bydliště: Brno


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod lejno » úte, 11.6.2013, 05:44

To jsem nějak přehlédl, je to skutečně tak :-)

Ten test-výstup se ale dá normálně použít. Samozřejmě pokud nevadí onen útlum 15dB.
lejno
 
Příspěvky: 1483


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod tomus » úte, 11.6.2013, 15:25

Pouzit se da, ale v tomto pripade bych spis doporucoval dat zesilovac jeste pred zasuvku UPC, resp. ten rozbocovac,
aby se zesiloval co nejlepsi signal.
Admin fora
Uživatelský avatar
tomus
Administrátor fóra
 
Příspěvky: 8139
Bydliště: Brno


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod Pepe » úte, 22.3.2016, 00:15

Potřebuju rozdělit signál na 4 TV (2 usb tunery, 1 TV, 1 stb). Při návštěvě Omko při koupi http://www.omko.cz/rozbocovac-xghs-3b-3x-65db-homolog/ mi bylo sděleno, že už je vhodné mít zesilovač. Tak jsem narazil na tohle vlákno a zaujalo mě vzít http://www.ivo-pt.cz/antenni-rozbocovac ... 0-i105.htm a nebo http://www.omko.cz/domovni-zesilovac-te ... xvystup-f/ (sice je docela drahý, ale tak co už :? ) a nebo https://www.alza.cz/alcad-ai-400-d1533413.htm

Momentálně mam od UPC dvě zásuvky. Přes Teleste DSS2 to je rozděleno do dvou ú. zásuvek. Přemýšlel jsem, že bych vzal i tu třetí, abych měl od UPC garanci, ale když jsem zjistil, že zesík není v ceně, tak jsem si to hned rozmyslel a zvlášt, když mi lada-vir napsal, že UPC nabízí zesilovač za 1541 Kč vč. DPH, což je dost přehnané. V jedné zásuvce to mam rozdělené přes Toner XGHS-2 a na TV to funguje dobře, ale přes usb tuner ta kvalita klesá na některých muxech mam cca 50% (obraz se kostičkuje). Ještě zkusím prověřit kabel, zda není špatný, ale obávám se, že když budu chtít připojit další usb tuner, tak ta kvalita dost klesne. I když signál na modemu mam slušný. V té druhé je zapojený jenom stb. Možná rozdělit tam? V případě zakoupení zesilovače, kam ho nejlépe umístit?

//EDIT: Koukal jsem, že existuje novější Televes 552240 (http://www.elektrobauer.cz/satelitni-te ... lovac.html) a je dokonce i levnější. resp. nevím, zda se mi podaří sehnat ten starší typ. Vyplatí se vzít novější i s rušením LTE (které se týká pouze dvb-t)?

//EDIT2: Yabako, tak hlavně, že hned v druhém příspěvku doporučuješ televes.. co ta změna? :lol: :lol:
Naposledy upravil Pepe dne úte, 22.3.2016, 12:23, celkově upraveno 1
TV: Baby Kaon, 3x CA modul (TT-connect CT-3650 ; Technisat Cablestar Combo HD)
NET: Cisco EPC3208 + Turris 1.1
Horizon GO: Odroid C2, Pine A64 2GB
Hračky: Odroid U2, RPi 2B
Pepe
 
Příspěvky: 555
Bydliště: Praha 11 - Chodov

Internet: 200 M
Televize: Komplet
Telefon: Basic

Re: zesilovač signálu

Příspěvekod YABAKA » úte, 22.3.2016, 08:01

Cena 1541 je naprosto adekvátní. Zesilovat kabelovku není totéž co zesilovat nějakou individuální anténu.
Uživatelský avatar
YABAKA
 
Příspěvky: 1813


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod lada-vir » úte, 22.3.2016, 09:45

Cenu jsme bral dle ceníku partnerských firem UPC tak že vlastně cena je UPC
http://www.upc.cz/pdf/Cenik_praci_a_mat ... _firem.pdf

"Domovní zesilovač MSB-10/65 bez DPH 1273,91Kč "
Samozřejmě se dají sehnat levnější a případně se dají pokut ti jde jen o TV dát zesilovač bez zpětného směru, ale ten by musel být až za internetem tak že bys musel někde rozdvojit pasivně signál na TV a internet a na větev pro TV teprve dát zesilovač.
Uživatelský avatar
lada-vir
 
Příspěvky: 306
Bydliště: Praha

Internet: 300 M
Televize: Supreme

Re: zesilovač signálu

Příspěvekod Drejkys » pon, 9.1.2017, 09:31

zdravím, potřebuji radu ohledně zesilovače. Nyní mám od UPC hned u vstupu do bytu zásuvku, která není úplně standartní (technik kabel ucvakl a zakončil F konektorem na který pověsil rozbočovač s F konektory a z něj mám jeden koax. přímo do modemu a na druhý výstup dal nějaký filtr zpětného kanálu takový váleček) a tam mám napojený koax na tv rozvod dlouhý asi 7m ukončený opět F konektorem. Dále už jsem si sám dal hybridní rozbočovač Teroz se třemi výstupy a cca. 10 let to běží celkem v poho ale signál v jedné TV je občas už na hraně (chvilkové kostičkování). Kabely a koncovky mám kvalitní na to jsem puntičkář. Nyní ale potřebuji rozbočovač nahradit 4-výstupovým a tam už bude trochu větší útlum a uvažuji o zesilovači. Asi nejlepší by bylo dát zesilovač úplně na začátek ještě před ten rozbočovač od upc, kdybych koupil zesilovač se 2.výstupy a zpětným kanálem mohl bych úplně vyřadit ten od UPC a napojit kabel od UPC do zesíku a z něj přímo jeden vstup do modemu a druhý táhnout do rozbočovače na TV? A mohl bych tím vyřadit i ten váleček co filtruje ten zpětný kanál? Jinak z mého rozbočovače táhnu kabely rovnou k televizím, nepoužívám žádné ukončení zásuvkami, je to tak v pořádku? Jaký zesilovač by jste doporučili aby splňoval požadavky a hlavně měl malou spotřebu.Nebo mám dát zesilovač až za ten UPC rozbočovač jen na větev TV?
předem díky za rady.
Drejkys
 
IP: 89.176.29.72


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod YABAKA » pon, 9.1.2017, 10:33

Zásadní problém je, že neznáš úrovně signálů a chceš něco zesilovat jenom proto, že jsou kdesi výpadky. Což je špatně, napřed nechat změřit signál, pak hledat řešení. A každopádně nezasahovat to něčeho, co je tam od UPC a už vůbec ne jak popisuješ, že vyřadíš filtr a začneš zesilovat zpětný kanál. To by se ti pak mohlo taky pěkně prodražit.
Uživatelský avatar
YABAKA
 
Příspěvky: 1813


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod drejkys » pon, 9.1.2017, 11:32

Dík za reakci, ale úplně blbý nejsem a dokonce tu někdo radil zesilovat raději hned na začátku. Zesilovat zpětný kanál nehodlám, proto také sháním zesilovač s pasivním zpětným kanálem a upřímně to co tam je od UPC je prachsprostý rozbočovač se dvěma F výstupy a zřejmě právě proto na výstup k TV zařadili ještě ten filtr. Jde mi jen o to jestli nějaký zesilovač dokáže pustit z modemu zpět do sítě ten zpětný kanál a zárověň by sám o sobě zamezil propustit tento signál do dalšího výstupu na TV? Signál mám určitě celkem dobrý, protože ten slabší signál pozoruji až po dalším rozbočení do tuneru v PC. Mám vlastně od upc vstupní rozb. útlum cca4db,dále ten filtr cca útlum 1db dále vlastní roztrojku útlum dalších cca 7db, dále galvanický oddělovač taky má trochu útlum a ten další rozbočovač opět 4db. Proto chci ten roztroj. nahradit 4výstupovým. Ten původní co mám s těmi 3-mi výstupy má výhodu že první výstup má útlum pouze 4db.
Můj favorit by byl zesilovač terra as038r65, ale není nikde k sehnání a nebo televes 5522, ten ale nemá ten zpětný kanál a musel bych ho dát za ten UPC rozbočovač. Zesílit potřebuji jen trochu tak počítám že ho zapojím pustím si tv která ukazuje kvalitu a sílu signálu a nastavím ho na minimmum a když bude úroveň slabá trošku přidám ne? Jsem si naprosto jistý že na vstupu mám signál dobrý, protože napřímo je plná kvalita i síla. Důvod proč to řeším je že jedna TV má zřejmě slabší tuner a musel jsem jí zapojit na ten výstup s tím menším útlumem, ale tu další větev s horším útlumem potřebuji ještě rozbočit. A co jsem koukal tak rozbočovače se 4-mi výstupy už mají útlum cca 8db na každém výstupu.
Zesilovač pořídím každopádně jen potřebuji radu jaký a jestli ho dát jen na větev s TV nebo hned na vstup kabelu do bytu?
díky
drejkys
 
IP: 89.176.29.72


Re: zesilovač signálu

Příspěvekod Retiree » pon, 9.1.2017, 12:12

jestli ho dát jen na větev s TV nebo hned na vstup kabelu do bytu?
Tak vezmi v úvahu ještě úroveň signálu a SNR na modemu, úroveň nejlépe okolo 0 dBmV a SNR blízko ke 40 dB...
exKarneval
Retiree
 
Příspěvky: 1780
Bydliště: Teplice


PředchozíDalší

Zpět na Digitální televize



Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron